4. March 2020 | Press releases

DPDgroup zet zijn groeistrategie verder en bevestigt zijn Europees leiderschap

DPDgroup zet zijn groeistrategie verder en bevestigt zijn Europees leiderschap

Mechelen, 4 maart 2020 -DPDgroup realiseerde in 2019 een omzet van € 7,8 miljard.  Dit resultaat werd bereikt in een zeer uitdagende omgeving: groeiende beperkingen op bezorging in stadscentra, wereldwijd tekort aan chauffeurs en toenemende kosten.

 • € 7,8 miljard omzet, + 6,7% omzetgroei versus 2018

 • 1,3 miljard pakketten wereldwijd geleverd in 2019

 • 9,3 miljoen pakketten bezorgd in Europa op Cyber Monday (2 december 2019)

 • Groei in BtoC in Europa: + 9% in volume

 • Meerderheidsbelang in Lenton (september 2019) en BRT (januari 2020).

 

 1. Een resultaat op basis van winstgevende groei in plaats van volumes

Wereldwijd werd in 2019 de kaap van 1,3 miljard afgeleverde pakketten overschreden, met een nieuw Europees record van 9,3 miljoen pakketten afgeleverd op Cyber Monday. Met een omzet van € 7,8 miljard, goed voor 30% van de omzet van Groupe La Poste, versterkt DPDgroup haar belangrijke positie als het eerste Europese netwerk via de weg in Europa. DPDgroup realiseerde een omzetstijging van 6,7% ten opzichte van 2018.

Dankzij de focus op de kwaliteit van de dienstverlening, versterkte DPDgroup zijn premium positionering en kwam met zijn klanten een significante tariefverhoging overeen in de meeste landen.

Yves Delmas, Executive Vice President, COO Europe: “We zijn niet geobsedeerd door volume. Onze prestaties voor 2019 worden aangedreven door winstgevende groei. Als marktleider is het onze verantwoordelijkheid om het pad te effenen voor een beter prijsbeleid. Het dekken van de stijgende operationele kosten in heel Europa en het verbeteren van onze serviceprestaties als premium speler kan alleen mogelijk worden gemaakt door een eerlijke prijs, die onze klanten begrijpen.”

De Europese markt blijft groeien, nog steeds grotendeels gedreven door het BtoC-segment. DPDgroup vertrouwt op een hybride BtoB-BtoC-netwerk. In 2019 was het BtoB-segment nog goed voor 55% van de DPDgroup-volumes, terwijl het BtoC-volumesegment van DPDgroup in Europa met 9% toenam.

Met een grensoverschrijdend wegennet in Europa met eigen activiteiten in 23 landen, rapporteerde DPDgroup een sterke omzetgroei in Polen (+ 18%), het VK (+ 5,7%) in een context van economische vertraging en onzekerheid over de Brexit, Frankrijk (+ 5,5% bij DPD Frankrijk en 6,6% bij Chronopost) en Duitsland 4,5% in een context van gestegen kosten.

Op 29 januari 2020 ratificeerde het Europees Parlement het Brexit-akkoord dat eerder in januari door het Britse parlement was goedgekeurd. DPDgroup zal de voortgang van de onderhandelingen op de voet volgen en ervoor zorgen dat het klaar is voor alle gevolgen van de Brexit. Bovenal zal DPDgroup haar gebruikelijke activiteiten tussen het VK en de EU voortzetten, zodat de handel zo soepel mogelijk blijft.

 

 1. Premiumdiensten vormen de kern van de strategie van de groep

DPDgroup blijft voldoen aan de verwachtingen van klanten door uitmuntende diensten aan te bieden via haar uitgebreide netwerk:

 • “Predict”: eindgebruikers worden geïnformeerd over het exacte tijdslot waarin hun pakket zal aankomen.

 • Een netwerk van meer dan 46.000 afhaalpunten in heel Europa.

DPDgroup biedt ook nieuwe diensten voor specifieke marktsegmenten:

 • Food delivery: “Chronofresh” in Frankrijk, “SEUR Frío” in Spanje en “DPD Food” in zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitsland

 • Stedelijke Express levering: Stuart, een leveringsplatform en logistieke on-demand oplossing, is momenteel operationeel in 142 Europese steden (95 in Frankrijk, 45 in het VK, Madrid en Barcelona in Spanje) en via samenwerkingsverbanden met grote retailers zoals Carrefour in Frankrijk. “

 • Stedelijke smart depots: om het dagelijkse leven in de stad te verbeteren, biedt DPD haar klanten grotere leveringskeuzes aan, terwijl de impact op het milieu wordt verminderd. DPDgroup heeft nu 110 stedelijke depots in 13 landen. Bijvoorbeeld: in Spanje heeft SEUR 11 stedelijke depots, die levering per koerier, fiets of ecologisch voertuig mogelijk maken en in Polen heeft DPD een netwerk van 45 stedelijke depots waar kleedkamers voorzien zijn, waardoor online bestelde kleding die niet past, direct kan worden geretourneerd.

 •  
 • Een Shop2Shop-service ontwikkeld in heel Europa.

 

 1. Sterk toegewijd aan duurzaamheid

Met meer dan 1,3 miljard geleverde pakketten in 2019 en de sterke groei van e-commerce, is DPDgroup vastbesloten om de impact op het milieu te minimaliseren via haar CSR-programma DrivingChangeTM. De ambitie van DPDgroup is om de CO2-uitstoot per pakket tegen 2025 met 30% te verminderen en haar leidende positie op de vrijwillige CO2-compensatiemarkt in de CEP-sector te behouden.

Om dit doel te bereiken, heeft DPDgroup sinds 2012 verschillende duurzame initiatieven gelanceerd met een tweeledige strategie: elk pakket wordt CO2-neutraal geleverd en de resterende uitstoot  wordt gecompenseerd.

In 2019 lanceerder DPDgroup de volgende stedelijke smart-initiatieven:

 • Chronopost Frankrijk garandeert nu 100% groene leveringen in Parijs, dankzij voertuigen met lage uitstoot en stedelijke depots. Dit initiatief helpt 87% van hun CO2-uitstoot te verminderen. Ook DPD Frankrijk werkt in Parijs aan haar wagenpark met voertuigen met een lage uitstoot.

 • 139 elektrische voertuigen werden ingezet in het Verenigd Koninkrijk. De groene vloot en stedelijke depots zijn in overeenstemming met de normen van de Ultra Low Emission Zone in Londen.

 • DPDgroup is gestart met groene leveringen in Dublin, Hamburg, Madrid, Tallinn en Warschau.

 • DPDgroup gaat nog een stap verder met het monitoringprogramma voor luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit wordt gemeten door sensoren op onze bestelwagens en ophaalpunten. Gegevens worden (gratis) verstrekt aan steden en burgers.

Zoals bleek uit de DPDgroup e-shopper barometer van 2019, is een van de opkomende trends het groeiende milieubewustzijn bij de algemene bevolking en de introductie van ecoselectieve e-shoppers die verantwoorde acties van bedrijven zoeken.

 

 1. Verder expansie in Europa en daarbuiten

GeoPost, opgericht in 1999, heeft in de afgelopen 20 jaar zijn robuuste netwerk DPDgroup uitgebouwd door een sterke positie te verwerven in de meeste landen. In 2019 heeft GeoPost zijn externe groei voortgezet via verschillende overnames, voornamelijk in Europa.

Versterkte capaciteit in Europa

 • Meerderheidsbelang (85%) in BRT (januari 2020) – de Italiaanse leider op de CEP-markt – in januari 2020. BRT levert meer dan 650.000 pakketten per dag en boekte een omzet van € 1,4 miljard in 2019.

 • Overname van Geis Parcel in Tsjechië en Slowakije, waardoor de aanwezigheid in beide landen wordt versterkt.

 • DPD Nederland opende de grootste Europese hub in Eindhoven met een capaciteit van 50.000 pakketten per uur. Deze milieuvriendelijke hub genereert een minimale CO2-voetafdruk.

 • Minderheidsbelang in TIPSA, Spaanse operator.

 • Een fusie van onze twee bedrijven in Portugal: SEUR Portugal en Chronopost vormen nu DPD Portugal.

Trailblazer in Brazilië

Jadlog, onze dochteronderneming in Brazilië, noteerde een sterke groei van + 47% in de omzet uit pakketdiensten, mede dankzij een bloeiende e-commercemarkt. Dankzij zijn dichte franchise- & netwerk van ophaalpunten, innovatief aanbod en ultramodern IT-platform, bevestigde Jadlog zijn positie van belangrijke partners voor zijn B2B- en B2C-klanten.

Opening van nieuwe activiteiten in Azië

DPDgroup nam in 2018 een minderheidsbelang in Ninja Van. Dankzij de verdere continue steun van de groep aan deze participatie, groeide deze in 2019 aan een razend tempo en werd het een van de marktleiders in haar 6 actieve markten: Indonesië, Maleisië, Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam.

DPDgroup verwierf een meerderheidsbelang in Lenton, de in Azië gevestigde cross-border dienstverlener. Dit bevestigt een nauwe samenwerking tussen de twee operatoren en maakt het mogelijk het merk DPD in China in te zetten.

Dankzij deze acquisitie kan DPDgroup op internationaal niveau groeien en de Chinese markt met het Europese netwerk verbinden. De groeimogelijkheden naar de toekomst zijn legio.

 “Als leider in e-commerce en last-mile levering, vooral in heel Europa, zal de meerderheidsparticipatie van DPDgroup in Lenton de ontwikkeling van innovatieve producten en e-commerceoplossingen verder versnellen, en nog meer grensoverschrijdende oplossingen van de groep mogelijk maken voor onze klanten”, aldus Olivier Storch, Executive Vice President, COO Asia-Pacific-Americas.

 

Over DPD

DPD in België is onderdeel van DPDgroup, het tweede grootste internationale pakketbezorgingsnetwerk in Europa. Door innovatieve technologieën en lokale kennis biedt DPD de best mogelijke ervaring voor zowel verzendende als ontvangende klanten. DPD’s toonaangevende Predict service zet de nieuwe standaard in de bezorging van pakketten. Klanten kunnen de levering van hun pakket nog last-minute wijzigen naar een andere datum, een andere plaats of het pakket laten leveren in een van de 800 Pickup parcelshops in Belux. 

Als onderdeel van DPDgroup heeft DPD in België toegang tot meer dan 46.000 lokale Pickup parcelshops in Europa, waarvan 1.600 in de Benelux. DPD levert naar meer dan 230 landen wereldwijd. Bij DPDgroup werken 77.000 mensen samen om per dag meer dan 5,3 miljoen pakketten te bezorgen. Het internationale netwerk is enorm belangrijk, maar heeft ook een aandeel in de emissie van uitlaatgassen. Om deze uitdaging aan te gaan heeft DPDgroup een ambitieus programma ontwikkeld, DrivingChangeTM, met als ambitie om elk pakket CO2-neutral af te leveren, zonder extra kost voor de klant.

DPDgroup is het pakketbezorgings-netwerk van de Franse La Poste groep. Voor meer informatie: www.dpd.be

For more information

Tom De Bruyckere

Persagentschap

Infographics-results-2019-final-EN

Infographics-results-2019-en

Medium (3665kb)

PDF