23. februari 2022 | Nieuws

Alle douane-informatie voor niet-EU-landen bij elkaar

Voor pakketten naar Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. gelden aparte douane-vereisten omdat dit geen EU-landen zijn. Is de informatie die je meestuurt niet correct of niet volledig? Dan worden de pakketten teruggestuurd. We helpen je graag om dat te voorkomen. Daarom hebben we de belangrijkste douanevereisten voor verzendingen naar deze niet-EU-landen bij elkaar gezet.

Waar moeten de facturen aan voldoen?

  • Ieder pakket dat je naar de niet-EU-landen verstuurt, moet voorzien zijn van originele facturen met de relevante HS-code en het land van oorsprong erop vermeld.
  • Voor Noorwegen en Zwitserland moet je drie originele facturen op het pakket toevoegen. Voor het Verenigd Koninkrijk is de originele factuur nodig als de douane erom vraagt. Houd deze dus altijd bij de hand.
  • De facturen mogen alleen in het Engels, Duits of Frans opgesteld zijn.
  • Bestaat een zending uit meerdere pakketten? Dan moeten de facturen alleen op het eerste pakket bijgevoegd worden.
  • Bekijk de Export Handleiding om de specifieke documenten en eisen per land te zien.

Volmacht of Power of Attorney (POA) is noodzakelijk

Pakketten naar niet-EU-landen moeten een rechtsgeldig getekende Power Of Attorney (POA) hebben voordat we een aangifte kunnen doen. Daarbij hebben we een juist EORI-nummer nodig.

Bij een volmacht kies je er als verzender voor om je in het douaneproces te laten vertegenwoordigen. Je geeft dan bijvoorbeeld DPD de opdracht om de douane-aangifte uit jouw naam en voor jouw rekening te doen. Zo’n volmacht moet je schriftelijk regelen door het document machtiging directe vertegenwoordiging te ondertekenen. Dit moet altijd gebeuren door iemand binnen je organisatie die tekenbevoegd is. Daarnaast zijn er nog andere criteria waar je aan moet voldoen. Kijk hiervoor op de Belastingdienst.

Maak je zelf de exportpapieren op? Dan is naast het EORI-nummer ook het juiste MRN-nummer noodzakelijk. Het MRN (Movement Reference Number) is een douaneregistratienummer. Het maakt het voor de douane mogelijk om een zending te identificeren en te verwerken in de douanesystemen.

Specifieke informatie over export naar het Verenigd Koninkrijk

Er zijn vier specifieke aandachtspunten bij verzendingen naar het Verenigd Koninkrijk.

1. Wijziging in de lijst van verboden goederen.

Na het eerste Brexitjaar heeft het VK wijzigingen doorgevoerd in de lijst van goederen die vanuit de EU niet geëxporteerd kunnen worden naar het VK. Bekijk hier de nieuwe verboden goederenlijst.

2. Preferentiële oorsprong kan alleen na toestemming

Wil je EU preferentiële oorsprong toepassen? Dan kan dat alleen als je daar van tevoren toestemming voor hebt gekregen van de douane-autoriteiten in het VK. Voor deze toestemming moet je de verklaring ‘Toepassing preferentiële oorsprong DPD NL’ downloaden en invullen. De verdere stappen die je moet volgen zijn hier onder nr. 7 uitgelegd.

3. Eenheden en hoeveelheden product per verpakking noodzakelijk in de data

Voor een aantal goederen geldt dat ze in specifieke eenheden of hoeveelheden genoemd moeten worden in de documentatie voor de douane. Bijvoorbeeld per m2, aantal stuks, aantal paren of kg. Per pakket moet je deze specificatie toevoegen in het veld van de goederenomschrijving [Carpet (20m2)] . Dan kunnen wij dit aanpassen in onze systemen. Via het tarievenboek van de Douane kun je de HS-code opzoeken en of er aanvullende eenheden toegevoegd moeten worden.

4. Amazon export naar Verenigd Koninkrijk

Amazon stelt geheel eigen eisen als je naar een fulfilmentcentrum van Amazon in het VK wil verzenden. Het belangrijkste is dat je aangemeld moet zijn bij Amazon om rechtstreeks te kunnen verzenden naar een faciliteit van Amazon in het VK.

Hiervoor zijn twee opties:

Optie 1. Care Of oplossing: Met deze oplossing kan een bedrijf correspondentie op een ander adres ontvangen. Houd er wel rekening mee dat het bedrijf een geldig GB EORI-nummer moet verstrekken. Dat mag niet van Amazon zijn. Voorbeeld:

  • Bedrijfsnaam: Poppy LTD (c/o Amazon Fulfilment)
  • Adres: Amazon Fulfilment adres
  • EORI-nummer: Poppy LTD EORI GB01656015000

Optie 2. Een andere IOR (Importer of Record) gebruiken: Met deze oplossing kan het bedrijf een andere fiscale UK-entiteit gebruiken als de Importer of Record, terwijl het Amazon Fulfilment-adres als afleverlocatie wordt achtergelaten.

Aandachtspunten vanuit de douane in 2022

De douane gaat strenger controleren. De douane in het Verenigd Koninkrijk besteedt de komende maanden meer aandacht aan de douanewaarde van textiel en schoenen bij invoeraangiften. Daarnaast worden producten die online zijn gekocht extra bekeken, vooral wanneer ze als zending met lage waarde worden aangegeven. Ook e-bikes, pijpen en buizen krijgen aandacht van de douane. Meer hierover lees je op de site van de Belastingdienst.