29. juni 2021 | Klantenervaring

Correcte levering, tevreden klanten

Klein Spook

Klein Spook werd in 2011 opgezet als online webshop voor wasbare luiers, een ecologisch alternatief voor wegwerpluiers. Wat begon als een hobby van een koppel dat zelf wasbare luiers gebruikte voor hun kinderen, groeide uit tot een van de belangrijkste webshops voor wasbare alternatieven in de Benelux. Klein Spook werkt met diverse zelfstandige medewerkers en een netwerk aan consulenten. Doorheen de jaren groeide het productaanbod en de afzetmarkt. Onder de merknaam Tante Rosa worden wasbare menstruatieproducten verkocht. Petit Fantôme bedient de Franstalige markt.

Klein Spook zet in op informatieverspreiding en sensibilisering en organiseert doorheen het hele land wekelijks informatiesessies over wasbare luiers en wasbare menstruatieproducten. Het bedrijf trekt zijn duurzame principes door in zijn eigen werking, onder meer door altijd dozen te hergebruiken voor zijn pakketten.

De uitdaging

Ook klanten van ecologisch producten willen hun bestellingen snel krijgen en willen informatie over waar hun pakket zich bevindt en wanneer het geleverd wordt. Klein Spook hecht groot belang aan afhaalpunten, om zo de ecologische voetafdruk van het transport te verminderen. Het bedrijf heeft een eigen aantal afhaalpunten (ook ecologische winkels), maar verwacht ook flexibele afhaalpunten bij zijn pakketdienst.

In het verleden besteedde Klein Spook veel tijd aan het behandelen van klachten over de levering en het opsporen van verloren gegane pakketten. Met het constant groeiende aantal pakketten vergde dit steeds meer tijd.

Hoewel Klein Spook niet de grootste e-commerce speler is, lopen veel processen toch geautomatiseerd. Een goede integratie tussen de eigen e-commerce omgeving en de pakketdienst stond hoog op de prioriteitenlijst toen Klein Spook in 2020 een nieuwe partner zocht.

Bezorgen zonder zorgen

Klein Spook kwam al regelmatig in contact met DPD via hun leveranciers die met DPD werken. “Daardoor kenden we de interactieve berichtgeving, Predict, waardoor ontvangers tot op het uur nauwkeurig weten wanneer hun pakket zal aankomen,” zegt Elisabeth De Vos, zaakvoerder van Klein Spook. “Dat soort heldere communicatie waarderen we enorm.”

Bezorgen zonder zorgen

Klein Spook kwam al regelmatig in contact met DPD via hun leveranciers die met DPD werken. “Daardoor kenden we de interactieve berichtgeving, Predict, waardoor ontvangers tot op het uur nauwkeurig weten wanneer hun pakket zal aankomen,” zegt Elisabeth De Vos, zaakvoerder van Klein Spook. “Dat soort heldere communicatie waarderen we enorm.”

 

Klein Spook werkt graag zo efficiënt mogelijk. Daarom investeerde het als middelgrote webshop stevig in een doorgedreven automatisering. “Met een minimum aan handelingen willen we zien welke bestellingen betaald zijn en dus verzonden mogen worden. Door de nauwe integratie tussen onze e-commerce omgeving en DPD Shipper maken we in een paar muisklikken alle etiketten aan. Doordat alles zo gestroomlijnd verloopt, kunnen wij ons zelf toeleggen op het bieden van een optimale service aan onze klanten.

 

“De klant kan zelf tijdens het bestelproces makkelijk kiezen of zij een pakket thuis wil laten leveren, of bij een Pickup punt. “Het uitgebreide netwerk aan Pickup punten van DPD zien we echt als een voordeel,” zegt Elisabeth De Vos. “DPD is zelf rechtstreeks actief in Nederland en Frankrijk, ook daar met eigen Pickup punten. Dat maakt het allemaal veel makkelijker, zowel voor de klanten als voor ons.”

Klein Spook is zeer te spreken over de kwaliteit van de dienstverlening. “Sinds we met DPD samenwerken, verlies ik veel minder tijd met het opsporen van verloren pakketten. Gewoon omdat DPD de pakketten snel en correct aflevert. We meten ons niet met de grote e-commerce bedrijven, maar ook bij ons hebben de meeste klanten daags na de bestelling al hun luiers of menstruatieproducten in huis. Bovendien gaan maar zelden pakketten verloren. Dat scheelt ons echt meerdere uren per week aan opzoekwerk of klachtenbehandeling. DPD is daarnaast heel bereikbaar: zowel met onze accountmanager als met de chauffeurs hebben we een goed contact.

Klein Spook draagt duurzaamheid hoog in het vaandel, niet alleen met haar wasbare producten, maar ook in de hele werking. Dat DPD inzet op duurzaamheid, alle pakketten CO2-neutraal levert en slimme stadsoplossingen ontwikkelt, strookt helemaal met de visie en principes van Klein Spook.

“Op wasbare luiers heb je geen gigantische marges, dus namen we ook de tarieven voor binnen- en buitenlands transport mee in onze afweging voor een nieuwe pakketdienst. DPD heeft ons hier bijzonder aangenaam verrast. Interessante prijzen, goede communicatie met ons en onze klanten, vlekkeloze leveringen en naadloze integratie: DPD was voor ons de winnende combinatie,” besluit Elisabeth De Vos.

Waarom kiest Klein Spook voor DPD?

  • Goed integratie tussen DPD Shipper en eigen e-commerce platform

  • Kwaliteit van de dienstverlening

  • Goede communicatie naar de klanten

  • Interessante tarieven voor binnen- en buitenland

  • Aandacht voor duurzame levering

Ook op zoek naar een naadloze integratie met je webshop?

Ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Contacteer ons.