29. november 2021 | Nieuws

Inzicht in status van pakketten belangrijker dan snelle levering

Met de eindejaarsdrukte voor de deur start een uitdagende periode voor koeriersdiensten zoals DPD. Met de nodige tools proberen we de consument zo goed mogelijk op de hoogte te brengen van de status van het pakket. Dat is een belangrijke vereiste, zo blijkt uit onderzoek*. Inzicht in de levering wordt namelijk als nog belangrijker ervaren dan same day of next day delivery. Daarom breidt DPD net voor de eindejaarspiek zijn notificaties uit. Vanaf nu berichten we de ontvanger namelijk ook wanneer we vroegtijdig weten dat het pakket vertraagd is.

Nieuwe notificatie voor vertraagde pakketten

Dankzij innovatieve technologieën en lokale kennis levert DPD al enkele jaren een uiterst gebruiksvriendelijke en hoogstaande service: Predict. Met deze service houden we de consument via e-mail of sms op de hoogte van zijn pakket:

  • Met een indicatie van levering de dag voordien

  • Met een tijdsvenster van 1 uur de dag van levering

  • Van zodra het pakket beschikbaar is in een Pickup parcelshop

  • Bij vertraging in geval van te weinig tijd

  • Bij een onsuccesvolle leverpoging

  • Bij een verkeerd adres

Daar komt nu dus een nieuwe notificatie bij die de consument op de hoogte brengt in geval er meer tijd nodig is voor de verwerking van het pakket. Vooral tijdens de drukke eindejaarsperiode is het een uitdaging voor koerierdiensten om alle pakketten tijdig af te handelen. Door de consument voldoende inzicht te geven in de status van zijn pakket en dit op verschillende manieren, zorgen we voor meer gemoedsrust bij de ontvanger.

Waarom is dit zo belangrijk?

Inzicht boven snelheid

Uit een grootschalig onderzoek in de grootste e-commercelanden van Europa*, net zoals uit de e-barometer van DPDgroup, blijkt dat inzicht in de levering belangrijker is dan same day of next day delivery. De consumentenpanels in de verschillende landen werden gevraagd naar wat zij belangrijk vinden als het gaat om logistieke services. “We hebben een twaalftal topics voorgelegd”, legt Roland Slegers van DeliveryMatch uit. “ Daaruit blijkt dat betrouwbare voorraadinformatie verreweg het belangrijkste wordt gevonden, gevolgd door betrouwbare informatie over het aflevermoment. Kiezen voor een afleverdag staat op drie. Helemaal achteraan, dus het minst belangrijkste is same day of next day delivery. Als webshops die aanbevelingen zouden volgen, zou dat volgens de berekeningen een omzetstijging opleveren van tussen de 4 en 15% in de verschillende landen.”

Realtime-informatie

“De hele logistieke keten achter webwinkels wordt met de dag complexer”, vat Slegers samen. “Aan de voorkant iets verkopen is één, maar de logistieke keten erachter organiseren om een order dat vaak vanuit meerdere locaties moet komen en als het even kan op het juiste moment en als het even kan ook nog in één drop bij de consument te krijgen, is een steeds grotere uitdaging. Tegelijk stijgen de verwachtingen van de consument. Als je vervolgens ook nog aan CO2-reductie wil doen, dan groeit de noodzaak voor een platform dat in real time de status van een pakket kan weergeven. 

*Bron onderzoek en deel van dit artikel: www.onlineretailer.be/logistiek/e-commerce-logistics-in-europe-integrate-or-stagnate/