15. juni 2021 | Nieuws

Nieuwe douaneregels per 1 juli 2021

Nieuwe douaneregels per 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe douaneregels. Importeer je goederen van buiten de EU? Of koop je wel eens producten bij webshops van buiten de EU? Dan krijg je te maken met deze wijzigingen. Hieronder hebben we de nieuwe regels voor je op een rijtje gezet.

Wat verandert er vanaf 1 juli?

  • Er geldt geen btw-vrijstelling meer voor producten van € 22,- of minder. Vanaf 1 juli moet je btw betalen op alle producten die je invoert, wat de prijs ook is. Het maakt hierbij ook niet uit of je als bedrijf of als particulier de producten invoert.
  • Koop je een product met een waarde onder de € 150,- via een online marktplaats rechtstreeks bij een verkoper van buiten de EU? Dan moet de verkoper ervoor zorgen dat de btw geheven en geïnd wordt. Ook moet deze verkoper de btw die de eindontvangers verschuldigd zijn, aangeven en afdragen. Degene die de invoeraangifte doet, hoeft geen btw bij de eindontvanger te innen.
  • Voor pakketten met een waarde boven de € 150,- verandert er niets per 1 juli.

Als een pakket Nederland binnenkomt

Komt een pakket van buiten de EU Nederland binnen? Dan maakt de douane een selectie van de pakketten die gecontroleerd worden. Als jouw zending gecontroleerd wordt, wordt een berekening gemaakt van de kosten die je moet betalen. Als deze betaald zijn, wordt je pakket door DPD verwerkt en verder bezorgd.
Als de douane je pakket niet controleert, krijg je direct een betaal verzoek. Na de betaling zorgt DPD voor de verdere douane afhandeling en wordt het pakket verwerkt en bezorgd.

Wat is de rol van DPD bij de douaneformaliteiten?

Als douane-expediteur is DPD gemachtigd om de douaneafhandeling bij invoer in Nederland voor je uit te voeren. De enige diensten die wij niet kunnen verlenen zijn tijdelijke toelatingen en diensten voor goederen die aan specifieke voorschriften onderworpen zijn.

Waar moet je rekening mee houden?

  • Alle pakketten die van buiten de EU komen, moeten voorzien zijn van een handelsfactuur of een pro-formafactuur.
  • Als je documenten gaat verzenden, hoef je geen handelsfactuur of pro-formafactuur bij te voegen. Een document is namelijk een papier zonder handelswaarde.
  • Op de factuur moet een duidelijke omschrijving staan van de aard van de goederen en het gebruik ervan. Het is niet voldoende om alleen technische termen of serienummers te vermelden. De omschrijving ‘Shure SM58’ is dus niet goed. Er moet duidelijk gemaakt worden dat het om een microfoon gaan.
  • Er zijn specifieke processen voor bepaalde goederen. Bijvoorbeeld voor juwelen, planten, geneesmiddelen en voedingssupplementen. Voor deze goederen kan DPD de douaneafhandeling niet doen. Hiervoor moet je als een beroep moet doen op een andere expediteur die de goederen door de douane laat inklaren en zal afleveren.
  • Je mag geen namaakproducten verzenden met DPD. Namaakproducten kunnen ook door de douane in beslag genomen worden en hoge boetes opleveren.

Welke kosten betaal je aan de douane?

Om je zending van buiten de EU in Nederland in te mogen voeren, moet je inklaringskosten betalen. Deze inklaringskosten kunnen uit drie delen bestaan. Je betaalt altijd btw over de waarde van het product dat je hebt gekocht. Ook betaal je altijd afhandelingskosten, dat zijn de kosten omdat DPD voor jou de aangifte doet. Ten slotte zijn er nog de douanerechten (of invoerrechten). Deze betaal je alleen als je product duurder is dan €150,-.

Hoe worden de douanerechten berekend?

De douanerechten worden door de Douane berekend op basis van de waarde van de goederen en de vervoerskosten. Ook wordt voor de douanerechten gekeken naar de leveringscondities. 
Staan er geen transportkosten vermeld op de factuur? Dan wordt er een bedrag toegevoegd dat volgend de internationale standaarden gebruikelijk is.

Aan wie worden de belastingbetalingen uitbetaald?

Douanerechten zijn een communautaire belasting die aan de Europese Unie (Brussel) wordt betaald.

Meer weten over deze wijzigingen? Kijk dan op Belastingdienst.nl.